Leálltak öt tojásnál

2024. 04. 11., cs - 11:05
ot_tojas_2024

Úgy tűnik, a magyarfenesi gólyák idén is leálltak öt tojásnál, és nem tesznek kísérletet ennél több kisgólya kiköltésére. A gólyafészekben március 31. óta kétnaponta került újabb tojás. Ha jött volna a hatodik, annak ma, április 10-én kellett volna megjelennie. Ez nem történt meg, Leske és Miska idén is a jól bevált modellt követi. 
Nyolcadik éve látunk be a webkamera segítségével a magyarfenesi gólyafészekbe. Ebben az időszakban a fészek lakói általában öt tojást próbáltak kikölteni. Noha Leske 2018-ban hatot, 2019-ben pedig hetet tojt, tulajdonképpen ezekben az években is öt tojás volt a fészekben. Csupán a kidobott, vagy kiesett tojásokat próbálta pótolni. Kevesebbet (négyet) csak egyszer, 2020-ban tojt. Ekkor talán a késői érkezés késztette arra a gólyákat arra, hogy érjék be kevesebbel. Abban az évben Leske március 26-án, Miska pedig április 5-én érkezett, és az első tojás április 11-én került a fészekbe. 
Az utóbbi nyolc évben csak egyszer, 2018-ban sikerült öt fiókát kikölteni, de ekkor sem élte meg mind az öt a felnőttkort. Általában 2-4 kisgólyát gyűrűztünk meg a fészekben. A kamera felszerelése előtt azonban volt két olyan év is (2011, 2015), amikor heten indultak Magyarfenesről Afrikába augusztusban.