Csiga mászott Leske hátára

2024. 05. 09., cs - 19:43
csiga

Halált megvető bátorságról tett bizonyságot az a csiga, amelyik hétfőn, május 6-án hajnalban felmászott a magyarfenesi fészken ülő Leske hátára. A csiga pirkadatkor mászott ki Leske szárnya alól, és 5:57-kor indult felfedezőútra a tojó szárnytollain. A kaland bő negyedórát tartott. Akkor is sikerült megkapaszkodnia, amikor 6:10-kor Leske felállt számba venni a fiókáit.
Ekkor látszik leghamarabb, hogy feltört a negyedik tojás héja is. A fióka még a tojáshéjban de a héj sapkaszerű domborulata már eltávolodott a héj nagyobbik felétől. Minden bizonnyal ez a magyarázata a csiga háborítatlan mászkálásának. Leske annyira el volt foglalva a negyedik kisgólya világra jöttével, hogy nem figyelt a hátán masírozó eledelre. 
A csiga 7:07-kor ismét felbukkan az idősürítő képein. Ezúttal a fészek bal alsó sarkában húzódik a szélre, és egy órán keresztül mászik a fészek peremén levő egyik ágon lefelé. Ott gubbaszt 11:30-ig, aztán eltűnik. Minden bizonnyal a mélybe veti magát.
A csiga kedvelt tápláléka a gólyáknak. Minden bizonnyal a kicsiknek hozott táplálékkal valamelyik felnőtt gólya begyében került a fészekbe, de a kicsik számára túl nagy falatnak bizonyult. A nagy gólyák házastul nyelik le a csigákat, de a házat nem tudják megemészteni. Azt az elfogyasztott békák csontjával, egerek csontjával és szőrével, és a megevett rovarok kitinpáncéljával együtt összezúzzák, 5-6 centiméter hosszú, tojásdad alakú köpetté tömörítik, majd kiköpik. 
A fészekben egyébként május 4-én, ortodox húsvét szombatján kelt ki az első két kisgólya, majd vasárnap és hétfőn újabbak követték őket. Szerdán, május 8-án jött világra az ötödik kisgólya. Idén tehát valamennyi tojást sikerült kikölteni. Ilyenre legutóbb 2018-ban volt példa, de akkor is csak négy gólya élte meg a nyár végi vonulás idejét. Korábban, amikor még nem láttunk be a fészekbe, 2011-ben és 2015-ben nőtt fel öt kisgólya Magyarfenesen.