Berzele au fost inelate

Mie, 06/22/2022 - 11:19
dronos menekulos

În data de 21 iunie, marți, a avut loc inelatul puilor de barză care cresc în cuibul de la Vlaha. La eveniment au fost prezenți aproximativ 25 de copii mici, însoțiți de părinți și bunici. Copiilor li s-a oferit și ocazia de a mângâia puiul de barză coborât pentru a fi inelat.
Pe piciorul stâng al fiecărui pui de barză a fost plasat un inel metalic care ajută la identificare atunci când pasărea moare și cineva îi descoperă rămășițele. Pe piciorul drept s-a montat un cilindru de plastic, de culoare albă, cu un număr de identificare format din patru cifre, scrise cu negru. Acesta poate fi citit și dintr-o fotografie, așadar este potrivit și pentru identificarea unei berze vii. 
Păsările inelate sunt monitorizate în întreaga lume, iar în baza datelor raportate despre acestea, cercetătorii trag concluzii despre traseul lor, habitatul lor din Africa și viteza lor de deplasare. Astăzi, metoda aceasta este un pic depășită, deoarece acum este posibilă și montarea unui transmițător pe puii pe barză, iar astfel pot fi obținute date mai precise. Cu toate acestea, nici datele obținute în modul tradițional nu sunt de neglijat. 
În baza fotografiilor realizate despre berzele inelate, și raportate, știm, de exemplu, că un pui de barză inelat în cuibul de la Vlaha în 2018 a revenit peste doi ani în județul Bistrița. Tot astfel am aflat și că o pasăre din grupul de berze străine care în toamna lui 2021 a trecut prin sat provine din satul poloney Podczerwone de lângă granița cu Slovacia. Anul acesta, berzele de la Vlaha au primit numerele 7842, 7843, 7844 și 7845. Le-am montat cilindrii din plastic în speranța că vom primi vești despre ele. 
La inelare se înregistrează și lungimea ciocurilor berzelor, astfel încât ne putem informa și despre dezvoltarea acestora și despre diferențele de dimensiuni între ele. Deși pe imaginile transmisiunii live nu s-au putut observa diferențe semnificative între puii de barză, una dintre ele avea ciocul de 100 de milimetri, două, de 95 de milimetri, iar cea mai mică – cea pe care am inelat-o sub cuib – avea ciocul de 92 de milimetri.

Fotografia surprinde momentul in care coșul utilajului ajunge cu inelatorii la nivelul cuibului, și Leske - care a păzit puii până la acel moment - părăsește cuibul. Alte fotografii de la inelare pot fi văzute aici