Primul zbor

Lun, 07/18/2022 - 10:34
szarnyproba22

Unul dintre puii de barză de la Vlaha a părăsit pentru prima oară cuibul în dimineața zilei de duminică, 17 iulie. Așa cum se poate observa în imaginile time lapse, la ora 6:13, cel mai curajos dintre pui a lipsit din cuib doar două minute. Mai târziu a urmat o absență mai lungă: puiul a lipsit din cuib între 8:01 la 8:50. Puiul a ratat și hrănirea de la 8:06. Cu toate acestea, nu a vrut să rateze micul dejun de la 8:50. Atunci, puiul a aterizat în cuib în același timp cu părintele care aducea mâncarea. În timpul absenței din cuib, puiul a stat o vreme pe acoperișul casei vecine, probabil întrebându-se cum va reuși să se întoarcă înapoi. 

Puii de barză își testează aripile deja de săptămâni întregi. Întorcându-se cu fața spre vânt, se ridică la o înălțime de un metru deasupra cuibului, apoi coboară iar. Este de așteptat ca acum, când unul dintre ei a oferit un exemplu, și ceilalți să părăsească în zilele următoare cuibul. O vreme, puii se vor întoarce pentru hrănire și pentru a înnopta, însă treptat se vor separa complet de cuib.

Anul acesta, primul zbor a avut loc cu patru zile mai târziu decât în anul precedent, dar întârzierea este de înțeles, deoarece și primul ou a fost depus în cuib cu patru zile mai târziu decât anul trecut.