Au plecat

Mar, 08/16/2022 - 09:27
utolso tizorai

Acum pare deja sigur că berzele au părăsit cuibul de la Vlaha după ce și anul acesta s-au reprodus și și-au crescut puii. Ultima oară când în cuib am văzut o barză a fost în noaptea de 11 august, însă la primele ore ale dimineții a dispărut și aceasta. 
Ca de obicei, la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august, evenimentele din cuib s-au accelerat. În 19 iulie, la două zile de la primul zbor al unuia dintre pui, care a avut loc la 17 iulie, și ceilalți pui s-au încumetat la primul lor zbor. 
În următoarele două săptămâni, puii au practicat zborul și s-au străduit să se alimenteze singuri. Este interesant, însă, că de data aceasta, părinții au continuat să își hrănească puii și în cuib – până în ultima zi a șederii lor acasă.
Ultima gustare le-a fost servită în data de 3 august, la ora 10:48 (vezi imaginea), iar la câteva minute după aceea, majoritatea familiei a și pornit la drum. Mai mult ca sigur că s-au alăturat unui al grup de berze aflat deja pe drum și care a trecut prin zonă. În cuib a mai rămas, pentru încă patru zile, doar puiul care poartă inelul cu numărul 7844. Micuțului i-a fost foarte greu singur. Și-a petrecut cea mai mare parte a timpului acasă sau pe turnul bisericii reformate, exprimându-și amărăciunea cauzată de singurătate cu niște scâncete. 
Însă în seara zilei de 5 august, cu câteva minute înainte de ora 21, o barză adultă – din câte am observat, Miska – s-a întors la cuib și i-a adus de mâncare. Adultul grijuliu a fost însoțit și de o altă barză, care a urmărit evenimentele de pe stâlpul de electricitate din vecini. Puiul cu inelul 7844 a pornit în călătoria lungă la data de 7 august, la ora 18:20. După aceea, nu l-am mai văzut în cuib. 
În zilele următoare, pe cuib au mai aterizat berze de trei ori. În seara zilei de 8 și la amiaza zilei de 10 august, pe cuib s-a odihnit, timp de 30-40 de minute, o pasăre adultă, fără inel. Același adult – poate că era Miska – s-a mai întors în cuib și în seara zilei de 10 august, la 20:04, și și-a petrecut și noaptea acolo. Cu el a sosit și o altă barză, care a tot vrut să aterizeze pe cuib, încă barza din cuib nu i-a permis acest lucru. Astfel, musafirul și-a petrecut noaptea în vârful stâlpului de electricitate din vecini, iar în dimineața zilei de 11 august, la ora 6:22, cei doi au pornit la drum împreună. Fotografiile ultimelor săptămâni le puteți vedea aici.
Anul acesta, berzele noastre au plecat mai devreme –  poate din cauza secetei. Sperăm că vor ajunge cu bine în emisfera sudică și că îi vom revedea și anul viitor! Iar dumneavoastră, celor care ne urmăriți, vă mulțumim că ați fost alături de noi! În martie 2023 vă așteptăm din nou pe pagina Clujbird.ro, pentru a urmări împreună viața familiei de berze de la Vlaha.