Oare vor fi cinci pui de barză?

Dum, 04/16/2023 - 22:02
ot_tojas_2023

Leske și Miska clocesc pe cinci ouă în cuibul de berze de la Vlaha, iar acum pare deja sigur că numărul ouălor nu va mai crește. Leske a depus primul ei ou în seara zilei de 3 aprilie, târziu, iar apoi – așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani – în cuib a fost adăugat câte un nou ou la fiecare două zile, mereu în același interval orar, între 21:30 și 23:00. Potrivit acestui orar, dacă perechea de berze ar fi încercat să clocească șase ouă, cel de-al șaselea ou ar fi trebuit să fie depus în seara zilei de 13 aprilie, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Berzele s-au mulțumiți cu cinci ouă.
Putem spune că acest număr de ouă este unul obișnuit în cuibul de la Vlaha. În ultimii șase ani s-a întâmplat de numai două ori să avem de-a face cu mai multe ouă, iar o singură dată, cu mai puține; mai multe au fost doar atunci când a fost nevoie ca ouăle aruncate din cuib să fie înlocuite. 
Singura întrebare mai este dacă iarna care a revenit la începutul lunii aprilie a deteriorat sau nu ouăle, și dacă din toate cele cinci ouă vor ieși și pui. 
În ultimii șase ani, primul pui de barză a eclozat la 34-36 de zile de la depunerea primului ou. Astfel, în 7 mai și în zilele următoare va merita să acordați o atenție sporită transmisiunii în direct. Până atunci, evenimente interesante mai pot fi alungarea berzelor străine care dau târcoale, respectiv clocitul cu rândul.