Puii de barză și-au luat zborul

Sâm, 07/15/2023 - 09:10
kirepules

La două luni de la eclozare, puii de barză de la Vlaha și-au luat zborul din cuib. Imaginile time-lapse arată că cel mai curajos dintre ei a părăsit cuibul duminică, 9 iunie, la ora 10:20 dimineața, și s-a întors o oră mai târziu, pentru a nu rata hrănirea de la ora 11:38. Zborul a reușit, astfel că a doua zi, puiul a repetat de câteva ori ieșirea. În cea de-a treia zi, 11 iulie, la ora 19, din cuib lipseau deja doi pui de barză. Puiul rămas singur se uita cu invidie la ceilalți doi. În 12 iunie, miercuri, la scurt timp după ora 10, cuibul a fost lăsat pentru prima dată complet gol.
După ce am analizat tabelul în care trecem evenimentele familiei de berze, am constatat că berzele de la Vlaha au respectat și anul acesta programul obișnuit. În ultimii trei ani, primul zbor a avut loc la exact două luni de la eclozarea primului pui. În cei doi ani anteriori, cu o zi, respectiv cu patru zile mai târziu.
De la prima ieșire, puii pleacă de obicei împreună, și se întorc împreună la cuib – de mai multe ori pe zi. Deși în prezent învață deja cum să facă rost de hrană, deocamdată nu ratează nici mesele oferite de părinți, în cuib.
Deoarece anul acesta ouăle au fost depuse în cuib mai devreme, puii de barză au la dispoziție aproape o lună pentru a se pregăti de lunga călătorie ce își așteaptă, în care berzele de la Vlaha obișnuiesc să pornească în jurul datei de 10 august.