Un stol de berze aflate pe drum a înnoptat la Vlaha

Sâm, 08/12/2023 - 09:51
atutazok23_5

Un stol de berze aflate în drum spre Africa au ajuns în seara zilei de vineri, 11 august, la Vlaha. Din păcate, pentru unul dintre berze călătoria a durat doar până aici.
Berzele au sosit în localitate în jurul orei 20:20. Miska, cel care de câteva zile încoace păzea singur cuibul ținut sub observație cu cameră web, a clămpănit puternic, însă apoi nu s-a mai opus aterizării noilor sosiți – probabil pentru că a realizat care este raportul de forță. Grupul sosit era format din aproximativ 90-100 de berze (am realizat și o poză în care am putut număra 67 de siluete de păsări). Berzele s-au așezat pe acoperișurile caselor din jur și pe stâlpii electrici, precum și pe turnurile și acoperișurile celor două biserici din sat.
La ora 20:37, dinspre biserica reformată s-a auzit un zgomot puternic, ca de explozie, care a fost urmat de o scurtă întrerupere a curentului. Internetul s-a întrerupt de asemenea pentru aproximativ o jumătate de oră, astfel că nici camera web de la cuib nu a mai difuzat imagini.
Din păcate, ceea ce am bănuit s-a confirmat: zgomotul a fost cauzat de o barză care a sfârșit trist. Acesta a încercat să aterizeze pe stâlpul unei linii de medie tensiune care trece prin grădina bisericii reformate și a fost electrocutat. I-am găsit cadavrul la baza stâlpului. 
În fotografiile efectuate musafirilor am reușit să identificăm mai multe berze inelate. Prin cuib au trecut patru berze cu diferite inele. Două dintre ele aveau inele verzi, una, un inel negru, iar o alta, un inel galben. Deocamdată nu am reușit să descifrăm codurile, dar nu renunțăm la efort. 
Inelele verzi arată ca cel al berzei fotografiate în august 2021, pe biserica reformată, care se afla tot în trecere. Atunci am reușit să identificăm barza și să raportăm poziția sa. Muzeul și Institutul Ornitologic Polonez din Gdansk ne-a mulțumit pentru informații și ne-a transmis că barza cu inelul verde T6649 a fost inelată în Podczerwone, lângă granița dintre Polonia și Slovacia, în același an.
Grupul de berze care a petrecut noaptea în Vlaha nu a rămas nici acum pentru multă vreme în sat. În zori au pornit la drum ca să își continue călătoria spre sud. Între timp, noi am decis asupra predării cadavrului berzei electrocutate reprezentanților Institutului Maghiar de Biologie din cadrul Universității de Științe Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, pentru studiere științifică.