Primele berze ale acestui an, la Vlaha

Lun, 03/18/2024 - 21:42
2024-es erkezok

În dimineața zilei de luni, 18 martie, în cuibul de berze de la Vlaha și-a făcut apariția prima barză. Potrivit imaginilor time-lapse, aceasta a aterizat pe cuib la 7:47, dar l-a și părăsit la 7:55. Nu a sărbătorit sosirea prin clămpănitul obișnuit. Deși a aranjat una-două crengi în cuib, bănuim că era doar o barză aflată în trecere.
În schimb, la ora 17:12, în sat a sosit un stol format din cel puțin zece berze. Una dintre ele a aterizat pe cuib, a clămpănit îndelung, totodată a și protejat locul față de celelalte păsări. Nu le-a permis acestora să aterizeze. Încercările au continuat cel puțin 20 de minute, iar în jurul orei 17:30 a avut loc o schimbare de gardă. Atunci, o barză a fost lăsată să aterizeze, iar cea care a protejat cuibul până atunci a plecat. 
Între timp, peste cuib au zburat constant berze străine. În jurul orei 18:10, barza care proteja cuibul a permis unei alteia să aterizeze. De atunci, în cuib se află două berze. Nu au trecut nici zece minute, și prima împerechere a avut deja loc.