Un melc s-a urcat pe spatele lui Leske

Joi, 05/09/2024 - 19:43
csiga

Un melc a dat dovadă de un curaj care sfidează moartea. În zorii zilei de luni, 6 mai, melcul s-a urcat pe spatele lui Leske în timp ce aceasta stătea în cuibul de la Vlaha. Melcul a ieșit de sub aripa lui Leske în zori, iar la ora 5:57 a pornit la explorarea penelor de pe aripile păsării. Aventura a durat 15 minute bune. A reușit să reziste chiar și atunci când, la 6:10, Leske s-a ridicat în picioare pentru a-și număra puii. 
Acesta a fost și momentul în care s-a putut observa că a crăpat coaja celui de-al patrulea ou. Puiul se mai afla în coajă, însă partea superioară a acesteia a fost îndepărtată deja. Cu certitudine că acest lucru explică cum de melcul s-a putut plimba nestingherit: Leske era atât de preocupată de nașterea celui de-al patrulea pui, încât a ignorat hrana care mărșăluia pe spatele ei. 
În imaginile time-lapse, melcul a reapărut la ora 7:07. De data aceasta, s-a tras înspre marginea din partea din stânga jos a cuibului, și timp de o oră bună s-a tot deplasat pe o creangă din cuib, înspre jos. A zăbovit acolo până la ora 11:30, iar apoi a dispărut. Cel mai probabil s-a aruncat în gol. 
Melcul face parte dintre bucatele preferate ale berzelor. Probabil că a fost adus în cuib de una dintre berzele adulte, dar s-a dovedit a fi o bucățică prea mare de hrană pentru pui. Berzele mari înghit melcii întregi, dar nu le pot digera casa. O zdrobesc împreună cu oasele broaștelor, respectiv oasele și blana șoarecilor și partea exterioară a insectelor pe care le mănâncă, apoi formează din ele un cocoloș de 5-6 cm lungime, pe care îl scuipă. 
Primii doi pui de barză au eclozat în cuib în 4 mai, în sâmbăta Paștelui Ortodox, iar ceilalți doi pui au urmat duminică și luni. Miercuri, în 8 mai, a ieșit din coajă cel de-al cincilea pui.
Așadar, anul acesta au eclozat toate ouăle. Ultima dată când s-a întâmplat astfel a fost în 2018, însă atunci, doar patru berze au rămas în viață până la sosirea migrației de la sfârșitul verii. Anterior, când încă nu puteam observa și inima cuibului, 2011 și 2015 au mai fost ani când în cuibul de berze de la Vlaha au crescut câte cinci berze.